Geschiedenis

-Na een ambachtelijke opleiding tot letter- en decoratieschilder, begon ik in 1970 te werken bij het beroemde atelier van Jan Luhlf in Amsterdam. Als letterschilder schilderde ik daar reclameborden, bioscoopborden en hielp bij de uitvoering van monumentale muurschilderingen voor o.a. Mary Schoonheyt en Marthe Rölling.
-In zomer van 1972 maakte ik samen met het Amsterdams Kleurteam een 800 m2 grootte muurschildering in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.

-In 1976 ging ik als decorateur te werken bij Leon Schoonemanns, J+S Designs, internationale tentoonstellingsarchitectuur.
Bij dit atelier schilderde ik mijn eerste grote decorschilderingen.
-In de avonduren volgde ik modeltekenlessen bij kunstenaar Rinus Duin te Abcoude.
-Vanaf 1978 volgde ik de Kunstacademie in Utrecht en studeerde in 1983 af als Monumentaal Kunstenaar met als specialisatie muurtechnieken.

-1985 vervolgde ik mijn werkzaamheden bij het decorcentrum van de NOS, later NOB Decor, als Senior Decorateur en Modelleur.
Bij dit atelier kon ik mijn vakmanschap uitbreiden met vrijwel iedere vorm van decoratieve kunsten, zowel 2D als 3D.
Ik werkte hier tot 2005, met veel plezier, voor alle omroepen en vrije producenten, theater, opera- en balletproducties, pretparken, tentoonstellingen en musea.

-In 1998 begon ik naast mijn baan bij NOB Decor, te werken als Monumentaal Kunstenaar.
Vanaf 2005 heb ik deze zelfstandige werkzaamheden uitgebreid als Atelier Jan van Schalkwijk, Decorateur, Modelleur en Monumentaal Kunstenaar. Ik maak 2D en 3D werk voor bedrijven, overheid en particulieren.